Figyelmeztetés

Ez az oldal a magyar kézműves sörökkel foglalkozik, melyek alkoholtartalmú italok. Emiatt az oldal látogatására csak nagykorú felhasználók jogosultak.

Mivel az oldal nagy része Facebook alkalmazás, emiatt a Facebooktól érkező tartalmak (komment doboz, lájk gomb stb.) csak a Facebookra bejelentkezett, nagykorú felhasználóknak jelennek meg. Az oldal teljes funkcionalitásának eléréséhez javasoljuk, lépjen be a Facebookra!

Szeretnéd használni az oldalt?

Igen

Nem

 Sörszcéna a sörforradalom után - Kézművessörök.hu

Sör történeti tudástár - 2015.12.04.

Sörszcéna a sörforradalom után

Az 1970-es évek elején elindult az amerikai sörforradalom, amely átgyűrűzött Európába, azon belül Magyarországra is.


Ennek köszönhető, hogy manapság egy belvárosi kocsmában nem szitokszó az IPA, a sörből készülnek koktélok, illetve a savanyú sörről is lehet beszélgetni.
 

sör Amerikában

Az amerikai sörforradalom új szintre lépett: 3400 sörfőzde van ma az Egyesült Államokban, és a teljes sörpiac 11%-át a craft beer teszi ki a termelt sör mennyisége szerint, illetve a 20%-át az ebből származó bevétel szempontjából. Nem utolsó sorban pedig Barack Obama sört főz a Fehér Ház konyhájában, ha lazulni támad kedve. Az amerikai sörkultúra olyan szintre lépett, ami számunkra fel sem fogható. Vajon hány féle sör és márka kap teret a 3400 sörfőzdében? Hány ember issza, kóstolja ezeket a söröket és hány beszélgetésnek biztosít állandó témát ez a mennyiség?

Reményt ad az amerikai sörforradalom sikere, de mindeközben aggodalomra is okot ad, mivel pl. az olyan óriás vállalat, mint az AB InBev is felismerte - a stagnáló eladásaikat nézegetve -, hogy a kisüzemi sörfőzdékben van lehetőség és pénz, valószínűleg ezért vett meg kilenc független sörfőzdét 2015-ben. Reméljük, hogy továbbra is jó sörök készülnek majd, és nem kannibalizálja a piacot a nagy sörgyárak belépése.
 

sör Európában

Az európai piac is folyamatosan erősödik, a sörforradalom hatása érezhető rengeteg országban. Spanyolországban közel 500, Oroszországban kb. 150, Lengyelországban több, mint 200, Norvégiában és Dániában 170-170 körül mozog a sörfőzdék száma, amelyek 90%-a 2012 után kezdte meg a működését. Általános igénnyé vált az emberek számára, hogy iható, változatos, történetekkel tarkított és izgalmas söröket igyanak.

Olyan sikersztorik peregtek le a szemünk előtt, mint a BrewDog felemelkedése, melynek 14000 részvényese volt 2014-ben, ők Skócia leggyorsabban fejlődő élelmiszeripari vállalata. Csak néhány sörfőzdét és márkát emelnék ki a sok közül: a dán Mikkeller, aki hol az Államokban, hol pedig Európában főzet; mellette a szintén dán érdekeltségű To Øl, az amszterdami Brouwerij 't IJ, és a De Molen szintén Hollandiából, a szlovén Bewog, a Crate Brewery Londonból, a BRLO Berlinből. Mind-mind olyan sörfőzdék, amelyek 100%-ban eleget tesznek minden elvárásunknak, melyeket a jó sörökkel kapcsolatban táplálunk.

Az európai sörszcéna jó irányban halad, sorra jelennek meg a felsoroltakhoz hasonló főzdék, melyek főzeteiből öröm mazsolázni.
 

sör Magyarországon

A Főzdefeszt - Első Hazai Kézműves Sörfesztivál hatására itthon is elindult a sörforradalom, a magyar sörszcéna felvirágzóban van, már a homlokát se ráncolja össze senki, ha egy beszélgetés során előkerül az IPA szó és nem meglepő az sem, ha az ember péntek este egy sörvacsorát választ szórakozásul. A kisüzemi vagy kézműves söröket áruló helyek száma napról-napra nő és már ciki a belvárosban úgy kocsmát vagy éttermet üzemeltetni, ha nem kerül fel az itallapra legalább egy vagy kettő hazai finomság, lépten-nyomon sörpremierekbe botlik az édeklődő fogyasztó, valamint már számos helyen kóstolhatja a nyitottabb közönség a külföldi import söröket, melyek mindig tudnak újat mutatni.

A Főzdefeszt mellett már szinte minden gasztro eseményen jelen van a kisüzemi sörfőzés, és a borok mellé felzárkózva a sörkultúra körül is kialakult egy értő szakmai közönség.
Az akkor még Corvinus, mostmár Szent István Egyetemen elindult egy dedikált sörfőzőmester képzés, és a Sör- és Szeszipari Tanszékkal karöltve képzett szakemberek lépnek a piacra.

A sok örömhír mellett muszáj szót ejteni arról, hogy sörfőző, sörfőzde és fogyasztó oldalról is vannak hiányosságok, ezért nagyon fontos mindenolyan kezdeményezés, aminek az oktatás, az előrelépés, az újítás a mozgatórugója, hiszen ez az út vezet ahhoz, hogy egy állandó és megbízható minőséget produkáljon az itthoni sörkultúra.

Sörszcéna a sörforradalom után kommentjei: 
2024 © Digital Board Networks Kft » Rólunk|Jognyilatkozat (minden jog fenntarva!)|Adatvédelmi nyilatkozat - Made with love by Piarsoft - LÁBLÉC KINYITÁSA