Figyelmeztetés

Ez az oldal a magyar kézműves sörökkel foglalkozik, melyek alkoholtartalmú italok. Emiatt az oldal látogatására csak nagykorú felhasználók jogosultak.

Mivel az oldal nagy része Facebook alkalmazás, emiatt a Facebooktól érkező tartalmak (komment doboz, lájk gomb stb.) csak a Facebookra bejelentkezett, nagykorú felhasználóknak jelennek meg. Az oldal teljes funkcionalitásának eléréséhez javasoljuk, lépjen be a Facebookra!

Szeretnéd használni az oldalt?

Igen

Nem

 Sör export-import - Kézművessörök.hu

Sör történeti tudástár - 2015.12.04.

Sör export-import

A sörök országok közötti adás-vételének története az 1700-as évektől indult, amikor elért a sörfőzési technológia arra a szintre, hogy a palackozott termékek kibírtak egy hosszabb szállítási időt anélkül, hogy komolyabban változott volna a sör íze.


A sör exportálásának lehetősége késztette arra a sörfőzdéket, hogy kilépjenek saját országuk határaiból, és megmutassák más piacoknak, mire is képesek. Gyakorlat volt, hogy az exportra szánt söröket mélyebb színűre és magasabb alkoholtartalmúra főzték (a kettő összefügg), erre azért is volt szükség, mert a magasabb alkoholtartalom jobban tartosít. Ezen kívül érthető, hogy az exportált terméket különlegessé akarták tenni, ezért nehezebb, hangsúlyosabb söröket készítettek azért, hogy az új fogyasztó, messze a sörfőzde árnyékától valami egyedi, addig ismeretlen ízzel találkozzon.

Ez a gyakorlat a ma mükődő nagyüzemekben megváltozott, az exportra szánt sör egész egyszerűen csak magasabb minőséget sugalló, jobb megjelenésű üvegbe kerül és a címkére ráírják, hogy Export. Ma a legnagyobb sör exportőr Mexikó (valószínűleg a végtelen számban eladható Corona miatt).

Tudnunk kell azonban, hogy a sör exportálása tett világhírűvé olyan gyárakat, mint a Pilsner Urquell, a Stella Artois, vagy éppen a kőbányai illetőségű Dreher. Utóbbi 1863 után kezdte el söreit exportálni először Hollandiába, majd olasz földre, Triesztbe, ahol a sört Birra Dreher-ként vehették kezükbe a fogyasztók, majd elindult Németország felé is.

Anton Dreher ebben az időben két újdonsággal örvendeztette meg a sörkultúrát, az egyik a bécsi ászok volt, amivel a sörfőzésben jártas tulajdonos egy olyan sört akart létrehozni, amely vörös színével és édességével az angol felsőerjesztésű sörökre hasonlít, de alsóerjesztésű élesztővel készült. Segítségére volt a saját földön termesztett árpa, amit a gyárában malátázott. A másik pedig, hogy 1871-ben (a jég nélküli télen) egy saját készítésű hűtőberendezést használtak a kőbányai pincerendszerben, így valószínűleg az európai piacra egyedülállóan magas minőségű sört főztek Kőbányán.

A sörök importálása a kereslet kielégítését szolgálta, valamint a hagyományosan sörkultúrával nem rendelkező országokban a gyártás/előállítás szakmai tudásának hiányában kénytelenek voltak a külföldi piacra hagyatkozni. A 25 leggyorsabb ütemben növekvő import piac országai között van Burma, Kambodzsa és a Fülöp-szigetek. A világ legnagyobb sör importőre az Egyesült Államok, akinek a sör importálási törekvései több hullámban érkeztek, az első a II. világháború után történt, a második pedig a sörforradalom előtt közvetlenül, az 1970-es évek legelején, vélhetően ez is hatással volt a forradalom megindulására.

 

Sör export-import kommentjei: 
2024 © Digital Board Networks Kft » Rólunk|Jognyilatkozat (minden jog fenntarva!)|Adatvédelmi nyilatkozat - Made with love by Piarsoft - LÁBLÉC KINYITÁSA