Figyelmeztetés

Ez az oldal a magyar kézműves sörökkel foglalkozik, melyek alkoholtartalmú italok. Emiatt az oldal látogatására csak nagykorú felhasználók jogosultak.

Mivel az oldal nagy része Facebook alkalmazás, emiatt a Facebooktól érkező tartalmak (komment doboz, lájk gomb stb.) csak a Facebookra bejelentkezett, nagykorú felhasználóknak jelennek meg. Az oldal teljes funkcionalitásának eléréséhez javasoljuk, lépjen be a Facebookra!

Szeretnéd használni az oldalt?

Igen

Nem

 Cask Ale - Kézművessörök.hu

Sörtípusok - 2016.04.05.

Cask Ale

Cask ale az a sört, amit nem érint soha gáz, erjed még a cask-ban és egy pumpa segítségével csapolják.


A sör története során az utolsó, nagyon rövid időszakban jelent meg a közvetítő gázas csapolás, aminek lényege, hogy a zárt, nyomástartó hordóból szén-dioxid (vagy nitrogén, vagy más hajtó) gáz segítségével kifuttatják a sört a hordozóból. Ez azért veszélyes, mert a sör (más folyadékokkal egyetemben) képes felvenni szén-dioxidot, amiből szénsav lesz. Ennek jelenlétét az arcunkat behálózó háromosztatú idegtest fájdalomérzetként közvetíti, csakúgy, mint a chili paprika hatóanyagaként ismert kapszaicint is. Tehát egy túl magas szénsav tartalommal rendelkező sörnek ezért van szúrós, kellemetlen íze (is). Mit tehetünk ennek elkerülése érdekében? Igyunk cask ale-t.

Az angolszász területeken megmaradt (illetve az utóbbi időben újraéledt) az a metódus, melynek értelmében a sört egy pumpa segítségével kiszippantják a hordóból. Ezt a hordót nevezik cask-nak az angol irodalomban, és a cask méretétől függően kap a hordó különböző megnevezéseket, például a ~41 literes változat a firkin, ami a holland vierdekijn szóból ered, ami negyedet jelent, ami azt jelöli, hogy a firkin egyébként egy negyed barrel (~163 liter), amiből ha másfelet veszünk, akkor kapunk egy hogshead-et (~245 l).

A cask nem pusztán tároló edény, melybe a sört nyomás nélkül töltik bele – a caskban lezajlik egy másodlagos erjesztés is. Kétféleképpen történik ez az arra felkészült sörfőzdékben: egyik esetben a sört akkor töltik hordókba, amikor még nem érte el a végerjedés fokát, de közel jár ahhoz. A másik verzió szerint nagyon kis mennyiségben még friss sörlevet tesznek a hordózandó, már leerjedt sörhöz. A két iskola képviselői természetesen hangoztatják, hogy kizárólag az általuk használt eljárásnak van létjogosultsága, de elmondhatjuk, hogy mindkettő hagyományos és hosszú időre visszatekintő gyakorlat.

A végeredmény egy, a szokotthoz képest alacsony szénsav tartalmú, de komplex, harapós és fennkölt korty, amit nem tesz tönkre a szénsav (sok esetben) kártékony hatása, így a sört olyan formájában élvezhetjük, ahogy egy pár száz évvel ezelőtt élvezhették az elődeink.

 

Cask ale-nek mondjuk tehát azt a sört, amit nem érint soha gáz, erjed még a cask-ban és egy pumpa segítségével csapolják.


Az Élesztő 3. születésnapjának alkalmából a Signature Brew karon fogta a Hübris trióját és testben-lélekben beszabadult a Guri Sörfőzdébe, hogy elkészítse Magyarország első cask ale-jét, ami április 8-án debütál az Élesztő Házban. Gyertek el az első magyar multitap kocsma születésnapjára és csapjatok a pultra, hogy lecsaphassatok egyet a kizárólag az angol Minstrel komlóval készült, alkoholban 4%-os, de ízben 5 csillagos golden ale-ből

Cask Ale kommentjei: 
2024 © Digital Board Networks Kft » Rólunk|Jognyilatkozat (minden jog fenntarva!)|Adatvédelmi nyilatkozat - Made with love by Piarsoft - LÁBLÉC KINYITÁSA